luni, 28 mai 2012

Sondaje la alegerile pentru primar din comuna noastra


Sondaj pentru Primaria Sinandrei (20-27 mai 2012)

Iata ca dupa primul sondaj  de opinie realizat telefonic si public am constatat diferente intre candidatii la primaria Sanandrei. In acest rastimp candidatii au avut la dispozitie un week-end intreg in care sa interactioneze cu posibilii lor votanti. Un amanunt ne-a atras atentia cu deosebire; campania electorala se condenseaza in general in timpul celor doua zile libere de la final de saptamana. Atunci candidatii au timp sa empatizeze direct cu electoratul, rezultand intarirea sau, dimpotriva, abandonarea unor convingeri.

Pentru intaia data am avut imaginea de intreg a mijloacelor materiale de care dispun cei care s-au aruncat in valtoarea luptei pentru scaunul de primar. De asemenea, in aceasta saptamana de campanie am avut parte de primele lovituri sub centura, purtate prin intermediul anonimelor care au impanzit cele trei sate componente ale comunei noastre. Am vazut afise rupte, cea ce denota o radicalizare a electorilor unora dintre cei zece candidati.Am vazut insa si campanii duse civilizat, aratand o maturizare a unei parti dintre cei care candideaza pentru fotoliul de primar. Am vazut idei aruncate in lupta dar am avut prilejul sa vedem si atacuri la limita legii, duse in general de cei care au sanse minime de reusita.

In cea ce priveste desfasurarea sondajului nostru, de aceasta data am reusit sa discutam direct cu 84 de subiecti, reprezentativi pentru satele Sinandrei, Carani si Covaci. Am fost refuzati de 5 persoane, cea ce e deja foarte bine. Se poate spune ca odata cu avansarea campaniei electorale, se pot vedea si roadele muncii celor zece candidati. O campanie bine dusa necesita timp si bani. Am vazut ca unii dintre cei zece au bani dar nu prea au timp, iar altii au timp suficient dar nu dispun de mijloace materiale.Dar iata, mai jos, procentele cuantificate in dreptul fiecaruia dintre candidati:

1.Coman Florin Claudiu - 37.71%

2.Barna Nicolae Adrian - 32.52%

3.Minich Eugen Cristian - 18.15%

4. Duma Gheorghe   -        7.84%

Restul celorlalti candidati impart procentul de 3.78%. Ca si o concluzie in cea ce priveste lupta pentru demnitatea de primar, putem constata o disputa in 2,intre domnul Claudiu Coman si domnul Barna Nicolae  in care momentan conduce un candidat, dl Coman Claudiu considerat de multi ca fiind principalul candidat la primaria Sanandrei. 

In cea ce priveste ierarhia in clasamentul partidelor si aliantelor politice, si aici putem constata acelasi trend in cea ce priveste maximizarea valorii propriului vot. Avem doua partide desprinse de pluton - de fapt o alianta si un partid - lucru care ne indica un echilibru destul de pronuntat in viitorul consiliu local. Uniunea Social Liberala este alianta care conduce Romania de putina vreme, deci este de asteptat ca ea sa capitalizeze intr-o destul de mare masura votul negativ la adresa PD-L. In aceeasi situatie se regaseste si Partidul Poporului - Dan Diaconescu, cu precizarea ca el nu a fost beneficiarul inlaturarii de la guvernare a PD-L, nefiind cooptat in randurile Executivului. Dar iata si cifrele rezultate in urma sondajului:

1. Uniunea Social-Liberala  -  32,54%

2. Partidul Poporului - Dan Diaconescu  - 22.52%

3. Partidul Democrat-Liberal  - 18,20%

4. Partidul National Taranesc Crestin-Democrat  - 8,50%

Restul formatiunilor politice care au propus liste de consilieri la alegrile din 10 iunie contabilizeaza restul de 18,24% din intentiile de vot ale sinandreienilor. Pentru cele patru formatiuni politice din fruntea clasamentului tendintele sunt unele crescatoare, fapt care dovedeste inca o data apetenta politica a cetatenilor romani in favoarea partidelor considerate favorite. Surprinzator de slaba este performanta electorala a Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, formatiune politica care il are in componenta pe deputatul care reprezinta Colegiul 8 din judetul Timis in Parlamentul de la Bucuresti. Nu am vazut nici cea mai mica implicare in campania UNPR a d-lui Claudiu Taga, desi, poate, prezenta dansului ar fi dat un nou avant actiunilor electorale ale acestei formatiuni in zona noastra.

Cam acestea au fost tendintele politice surprinse de noi in aceasta saptamana. O sa incercam sa prezentam la timp saptamana viitoare sondajul nostru, desi si eu si colegul meu suntem prinsi in elaborarea lucrarii de dizertatie. 
O sa revenim cu noile sondaje. O saptamana excelenta sa aveti!